dinsdag 25 augustus 2015

Dader van de mislukte Thalys aanslag was bekend bij de Belgische veiligheidsdiensten alleen werd hij niet 24/7 gevolgd


De dader van de mislukte aanslag op de Thalys-trein was bekend bij de Belgische veiligheidsdiensten alleen werd werd hij niet 24/7 gevolgd. Dat heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd op Radio 1.


 "Het is onmogelijk om de honderden gekende risicopersonen allemaal even intensief in het oog te houden"zei Jambon op Radio 1. 

 "Onze veiligheidsdiensten volgen honderden mensen, sommigen zeer intensief, anderen wat minder"zei Jambon op Radio 1. 

"De man stond bij ons bekend, maar niet als zéér gevaarlijk", zei Jambon op Radio 1. 

"Onze veiligheidsdiensten volgen honderden mensen, sommige zeer intensief, andere wat minder", zei Jambon op Radio 1. Volgens Jambon is het praktisch onmogelijk honderden mensen 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven te volgen. Daarom werd deze man niet continu geschaduwd, maar wel geregeld in het oog gehouden. "Om iemand 24/7 te volgen, heb je 24 veiligheidsmensen nodig. Reken maar uit als je te maken hebt met honderden jihadi's."Extra maatregelen

Om te kunnen inschatten hoe gevaarlijk iemand is en wie 24/7 in de gaten gehouden moet worden, is een heel moeilijke opgaven, aldus Jambom.

"Die evolutie wordt in het oog gehouden door lokale task forces die contact houden met die mensen. Op basis daarvan worden er keuzes gemaakt. Maar die keuze heeft consequenties. Er zijn altijd mensen die net onder de lijn vallen."

De minister benadrukt dat het deradicaliseringsprogramma in België zijn vruchten begint af te werpen. Omdat het aantal vertrekkers volgens hem de afgelopen half jaar zijn gehalveerd. Hij kondigde meer maatregelen aan die ervoor moeten zorgen dat de Jihadis deradicaliseren.Analyse

Het klopt dat je niet iedereen 24/7 kan schaduwen, maar het belangrijkste is waarmee toets je dat een persoon 24/7 geschaduwd dient te worden, hiervoor heb je theologische kennis nodig.  Want niet iedereen die wat roept of zich opeens orthodox kleed dient gevolgd te worden.

Ik ben van mening dat dit een van de kern problemen zijn waardoor de veiligheidsdiensten vaak achter het net vissen. Want zolang de inlichtingendiensten zelf theologisch niet voldoende onderlegd zijn, zullen zij niet instaat zijn om te bepalen wie tot de prioriteiten behoort en wie niet. 

Vandaar dat de diensten zich meestal focussen als gevolg van onbetrouwbare informatie van onstabiele informanten, als door middel van hun eigen foutieve beoordelingen op personen die niet voldoen aan het prioriteit profiel. 

Waardoor de veiligheid bedreigende extremisten ongestoord verder kunnen gaan. Want is het wellicht niet zo dat velen in het verleden aangegeven huidige uitreizers naar conflict gebieden, door bepaalde elementen als meelopers werden geschouwd?  

Ik ben van mening dat technologie als extra financiële injecties en personeel niets zullen veranderen aan de huidige situatie. Zolang de diensten zich niet focussen op de werving van multi functionele personeel die als gevolg van hun overwaarde beter instaat zijn om de inlichtingen, personen en situaties beter te beoordelen.

Chessy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.