maandag 24 augustus 2015

Schutter wilde Thalys overvallen om eten te kopen'

Ayoub El Kahzzani die afgelopen vrijdag schietend in de Thalys van Amsterdam naar Parijs werd overmeesterd, beweert dat hij geen aanslag maar een overval wilde plegen. Hij zou de wapens niet hebben gekocht of gekregen maar toevallig in de buurt van Brussel zuid hebben gevonden. 
De verdachten is volgens zijn advocaat een dakloze man die een overval wilde plegen om met de buit eten te komen. De verdachten zou volgens zijn advocaat verbaasd zijn over de beschuldiging dat hij een terroristische aanslag wilde plegen. 
Deze stelling lijkt mij onwaarschijnlijk omdat hij in België zonder problemen in moskeeën, bij ondernemers als op straat aan geld en eten had kunnen komen, als dat de drijfveer was voor zijn aanslag/overval. Ook vinden de drie Amerikanen die hem vrijdag overmeesterden het onwaarschijnlijk dat hij daadwerkelijk een overval wilde plegen.
'Daarvoor had hij niet al die magazijnen nodig', verwees een van hen - een beroeps militair - tijdens een persconferentie naar de vele patroonhouders die hij bij zich had.
De verdachten woonde tussen 2007 en 2014 in Spanje en verhuisde vorig jaar naar Frankrijk. De Spaanse inlichtingendienst zou haar Franse collega's hebben gewaarschuwd dat ze een zeer radicale en mogelijk gevaarlijke persoon op hun grondgebied hadden. Ook heeft de verdachten Antwerpen diverse malen bezocht en verbleef hij daar bij nog onbekende personen.
Het is nu aan de rechter om te bepalen of de verdachten terecht moet staan voor terrorisme of wordt veroordeelt voor een overval. Ongeacht de aanwezige inlichtingen van de Spaanse, Franse en de Belgische inlichtingendiensten, zijn extremistische verleden als zijn mogelijke uitreis naar Syrië. 
Is het als gevolg van onze wetgeving moeilijk om te bewijzen dat hij daadwerkelijk een aanslag wilde plegen, zolang hij niet door de terroristen gebruikte zinnen in de trein schreeuwde.

En geen vlaggen bij zich had of een video opnamen heeft opgenomen waarin hij de motieven van zijn aanslag verduidelijkt, zoals het geval was bij Amédy Coulibaly.

KENNIS

Volgens diverse bronnen zou de de verdachte een kennissen hebben wonen in de Brusselse Molenbeek. Ook zou de verdachten zich diverse malen in de Brusselse gemeentesMolenbeek en Anderlecht hebben opgehouden. 
In de Brusselse gemeente Molenbeek zijn in het kader van het onderzoek maandagavond twee woningen doorzocht door de politie.
Uit de mislukte aanslag kan slechts worden geconcludeerd dat de veiligheidsdiensten alerter moeten zijn. Ook moeten de Westerse diensten beter met elkaar moeten samen werken en daadkrachtiger moeten optreden na ontvangst van inlichtingen. Ook moeten de veiligheidsdiensten op alle fronten qua inlichtingen diensten actief zijn. 
Ik ben van mening dat de inlichtingendiensten als gevolg van de huidige terroristische klimaat genoodzaakt zijn om multifunctioneel personeel te werven. Waardoor de diensten instaat zullen zijn om sneller, effectiever en daadkrachtiger op te treden. 
Hierdoor zullen de diensten beter instaat zijn om inlichtingen en situaties beter te beoordelen resulterend dat we situaties als die in de Thalys kunnen uitsluiten. 

Chessy
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.