donderdag 10 maart 2016

Soedanese Christenen eindelijk verlost van de radicale Moslim Broederschap leider Hassan at-turabi

 

De radicale Soedanese leider van de Moslim Broederschap Hassan at-Turabi, is op 84-jarige leeftijd overleden. Hassan at-Turabi die bekend stond om zijn strikte naleving van de door Hassan al-Banna opgestelde infiltratieve richtlijnen, had met zijn dubieuze fatwa's voor veel chaos gezorgd. Zo was hij in 1983 een van de drijvende krachten achter de invoering van de sharia wetgeving in Soedan.

Die leidde tot een bloedige strijd met het overwegend christelijke zuiden die zich hevig verzette tegen de sharia interpretatie van de Moslim Broederschap. De bloedige door de Moslim Broederschap georkestreerde oorlog duurde 22 jaar en kostte naar schatting twee miljoen levens.

at-Turabi stond bij velen te boek als de Soedanese Machiavelli, een man zonder principes die bereid was om voor een kleine financiële compensatie alles waar hij voor stond te verloochenen.  Zo was hij in 1989 onderdeel van de coup van Bashir, maar keerde hij zich weer tegen hem nadat hij inzag dat Bashir zich tegen de Moslim Broederschap had gekeerd. Over Hasan at-Turabi kan veel gediscussieerd worden maar een ding staat vast, de Soedanese Christenen zijn eindelijk verlost van de radicale Moslim Broederschap leider Hassan at-turabi
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.