dinsdag 3 januari 2017

Osama Bin Laden was lid van de moslimbroederschap en stichtte na afsplitsing al-Qeada

huidige leider van al-Qeada bevestigd dat Osama bin Laden lid was van de moslimbroederschap

Osama Bin Laden is een van de personen die voor hun jihadistische carrière lid waren van de moslimbroederschap. Net als ISIS kalief Abu Bakr al-Bagdady, Abdulah Azzam, Chukry Mostapha en velen anderen doorliep hij het DF traject ( الدعوة الفردية ) en zette hij uiteindelijk na afsplitsing samen met Abdullah Azzam, al-Qeada op. 

Zijn jihadistische ambities ontplooide zich midden jaren tachtig na bestudering van de schrijfwerken van Hassan al-Banna en Sayed Qotb, die hem mede door Mohammed Qotb werden onderwezen. 


Dus hoe kunnen bepaalde onwetende na alle gepresenteerde onweerlegbare feiten beweren radicalisme te willen bestrijden en toch tot op de dag van vandaag stil zijn over de moslimbroederschap.
Dit duidt op het feit dat deze personen of onwetend zijn aangaande de problematiek of bewust de moslimbroederschap buiten schot houden. Bin Laden was lid van de Saoedische tak van de moslimbroederschap

Bin Laden werd zoals az-Zawahri hieronder bevestigd niet uit de moslimbroederschap gezet omdat hij radicaler was dan de rest. Hij werd net als abu Bakr al-Badady enkel uit de organisatie gezet als gevolg van zijn drang naar macht en leiderschap, wat hem niet werd gegeven door de dictatoriale leiders van de moslimbroederschap. Huidige al-Qeada leider Ayman az-Zawahiry bevestigd dat Bin Laden lid was van de moslimbroederschap

Zijn Jeugd (1957-1979)

Osama was het 17e van de 54 kinderen die Mohammed bin Laden bij tien vrouwen verwekte. Mohammed bin Laden was een steenrijke zakenman die zijn fortuin verdiende in de bouw en de renovatie van moskeeën. Enkele van zijn projecten zijn de renovatie van de Ka'aba in Mekka en de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem.
Nadat zijn vader in 1967 bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam, erfde Osama Bin Laden een deel van diens fortuin, waarschijnlijk een bedrag van tussen de 25 en 30 miljoen dollar. 


Van 1968 tot 1976 bezocht hij de elitaire Al-Thagermodelschool. Tijdens die periode werd hij door de moslimbroederschap gerekruteerd en werd hij uiteindelijk na doorloping van het DF traject lid van de moslimbroederschap.   
Na diens lidmaatschap heeft hij Abdullah Azzam diverse malen ontmoet. Op aandringen van Abdullah Azzam studeerde Bin Laden aan de Koning Abdelaziz universiteit in Jedda. Zijn belangrijkste interesses waren de bestudering van de Koran, de uitleg daarvan van Sayed Qotb en de uitvoering van liefdadigheidswerk. 

Afghaanse oorlog

Toen de Sovjet-Unie Afghanistan in 1979 binnenviel vaardigde Bin Laden’s mentor  Abdulah Azzam een fatwa uit, waarin hij deelnamen aan de Afghaanse jihad verplicht stelde voor elke moslim. Abdullah Azzam en Osama Bin Laden zagen elkaar veelvuldig. 
Nadat zijn mentor Abdullah Azzam ergens in 1980 naar Pakistan verhuisde om daar al-Khadamaat op te richten en gasthuizen voor de toegestroomde jihadisten op te zetten, maakte Osama Bin Laden zich klaar om naar Afghanistan te verkassen.

Abdulah Azzam prijst zijn pupil Osama Bin Laden

Afghanistan (1979-1990)

Nadat hij de universiteit had verlaten vertrok Bin Laden in 1979 naar Pakistan, waar hij zich bij Abdullah Yusuf Azzam voegde. Hij gebruikte zijn geld om de  moedjahedien  in Afghanistan via maktab al-Khadamaat te ondersteunen. 
Bin Laden was niet de enige financier van de moedjahidin want ook de Verenigde Staten gaven tussen 1979 tot 1989  militaire en financiële steun aan de Taliban en de Arabische jihadisten via de Pakistaanse inlichtingendienst. 
De door Azzam opgerichte Maktab al-Khadamaat had als taak om strijders uit de gehele Arabische wereld te rekruteren. Bin Laden richtte op zijn beurt trainingskampen op rond Khyber-Pakhtunkhwa, waar de moedjahidin werden getraind om mee te vechten tegen de Sovjet-Unie. 

In deze tijd verwierf hij zijn heldenstatus onder veel moslims. Het opschorten van steun door de CIA/ISI tegen het eind van de oorlog kostte aan de kant van de moedjahedien veel levens. Dit gegeven werd door Bin Laden als verraad gezien vandaar dat hij een diepgewortelde haat koesterde jegens het westen.
Het netwerk Al Qaida ontstond in 1989, toen Bin Laden en Azzam besloten om hun tot stad gekomen beweging permanent tot stand te houden waarna ze officieel al-Qeada stichten. Alleen hadden Bin Laden en de radicale Ayman Azawahiri een grote meningsverschil met Azzam aangaande de toekomstige jihadistische deelnamen van de organisatie.
Volgens Ayman Azawahri zou de stichting van een islamitisch kalifaat als gevolg van de omverwerping van de in haar ogen afvallige regimes tot de top prioriteiten van organisaties moeten behoren. Terwijl Abdullah Azzam vond dat de organisatie zich enkel in Israël zouden moeten inzetten. 
Niet veel later dat jaar werd Abdullah Azzam geliquideerd en werden Osama Bin Laden en Ayman az-Zawahiry als hoofdverdachten gezien. Begin 1990 keerde Bin Laden terug naar Saoedi-Arabië waar hij als een held van de jihad werd ontvangen.

Ibn Jibreen en Othaymeen prezen Bin Laden voor diens totale radicale omslag 

Saoedi-Arabië (1990-1992)

Eenmaal in Saoedi Arabië hield Bin Laden zich bezig met het geven van lezingen over zijn ervaringen in Afghaanse jihad. Toen Saddam Hossein in augustus 1990 Koeweit binnenviel, bestond er een grote kans dat Hossein het land zou binnenvallen. 
Toen het duidelijk begon te worden dat de Saoedische monarchie de verenigde staten om hulp hadden gevraagd brak Bin Laden’s hart. Waarna Bin Laden een ontmoeting had aangevraagd met koning Fahd. 
Bin Laden vertelde hem dat het niet was toegestaan hulp bij de ongelovigen te zoeken terwijl er een islamitisch alternatief was die in Afghanistan de Sovjet Unie had verslagen. Hij waarschuwde hem met klemtoon om de Amerikanen niet te vertrouwen en bood de hulp van zijn Arabische legioen aan. 
De Saoedische monarchie nodigde toch Amerikaanse troepen uit op haar grondgebied, een actie die Bin Laden sterk veroordeelde. Intussen pakte de Amerikaanse overheid in 1990 in New Jersey een lid van Al Qaida op, die een aanslag voorbereidde op New Yorkse wolkenkrabbers. Dit waren de eerste bewijzen van acties van Al Qaida in het Westen. Osama Bin Laden was vastberaden de Saoedische regering te ontmaskeren.

Soedan (1992-1996) 
Nadat bekend werd dat het Amerikaanse leger voet zouden zetten in Saoedi Arabië resulteerde dat zich op veel verzet van de Qotbi-Sorouri beweging. Bin Laden bleef doorgaan met zijn keiharde kritiek op de Saudische regering. 
Op een gegeven moment zou Saudi Arabië ontploffen waardoor de regering had besloten om een aantal predikers vast te zetten. Ondanks alle waarschuwingen bleef Bin Laden doorgaan met zijn kritiek op de keuzes van zijn regering. Waardoor de de regering Bin Laden in Djedda onder huisarrest plaatste. 

Bin laden in Sudan

In 1992 sloeg hij op de vlucht naar Soedan, waar op dat moment het conservatief-islamistische regime van Omar al-Bashir aan de macht was. In 1994 ontnam koning Fahd hem zijn Saoedische nationaliteit. Bin Laden’s familie werd toen overgehaald om zijn jaarlijkse toelage van 7 miljoen dollar stop te zetten. 
In Khartoem vestigde hij zijn nieuwe hoofdkwartier. Daar investeerde Bin Laden veel geld in de landbouw en de verbetering van de infrastructuur. Veel van de mensen die voor hem werkten hadden zij aan zij met hem gevochten in de Afghaanse oorlog.

Sudanese moslimbroeder at-Turabi over Bin Laden’s verblijf in Sudan

De meesten van zijn werknemers waren leden van de Egyptische islamitische Jihad die in Afghanistan de kern uit maakten van Al Qaida. In 1995 pleegde deze groep een mislukte aanslag op de Egyptische president Hosni Moebarak. Naar aanleiding daarvan werd de Islamitische Jihad uit Soedan verbannen.

Afghanistan (1996-2001)

De Verenigde Staten, Egypte en Saoedi-Arabië zetten steeds meer druk op Soedan om Bin Laden uit te zetten. In mei 1996 keer hij samen met zijn 300 Arabische strijders terug naar Jalalabad, Afghanistan. 

Bin Laden verklaarde in augustus 1996 de oorlog aan de Verenigde Staten, mede vanwege de doorgaande aanwezigheid van Amerikaanse troepen in zijn geboorteland. 

In Afghanistan haalde hij veel geld op van donoren uit de tijd dat hij tegen de Sovjets vocht. Ook de Pakistaanse veiligheidsdienst ondersteunde hem. Met dit geld richtte Bin Laden kampen op om strijders op te leiden. 

Verder nam Al Qaida de Afghaanse luchtvaartmaatschappij Ariana Afghan Airlines over waarmee strijders, geld en wapens werden vervoerd.

In de jaren negentig ondersteunde Al Qaida jihadisten in Algerije, Egypte en Afghanistan. Bin Laden financierde in noovember 1997 de aanslagen van Luxor, dit leidde tot grote woede onder het Egyptische volk. 

Halverwege 1997 moest Bin Laden Jalalabad verlaten omdat de Noordelijke Alliantie de stad over dreigde te nemen. Hij vertrok naar een trainingskamp in het zuiden van Afghanistan. Zijn banden met de Taliban waren sterk, mede omdat enkele honderden van zijn strijders mee vochten bij de strijd om Mazar-e-Sharif.
Samen met Ayman al-Zawahiri vaardigde Bin Laden in februari 1998 een fatwa uit tegen de Verenigde Staten en hun bondgenoten. Volgens hen was het de taak van elke moslim om de al-Aqsa moskee en de heilige moskee in Mekka te bevrijden van de greep van de huichelaars en de kruisvaarders. 
In augustus 1998 pleegde de organisatie een aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia. Daardoor kwam Bin Laden voor het eerst onder de aandacht van het Amerikaanse publiek. 

De FBI plaatste hem en Al-Zawahiri op de lijst van Ten Most Wanted Fugitives. Een beloning tot 27 miljoen dollar werd uitgeloofd voor informatie die tot zijn aanhouding of veroordeling zou leiden.
Bin Laden dreigt Amerika

Aanslagen 11 september (2001)

In de Verenigde Staten werd lange tijd gesuggereerd dat de Iraakse dictator Saddam Hossein diensten zou hebben verleend aan Osama Bin Laden en diens Al Qaida netwerk. Deze Amerikaanse visie is echter naderhand onjuist gebleken.
Bin Laden werd door velen, met name door de regering van de Verenigde Staten en andere westerse landen, verantwoordelijk gehouden voor de terroristische aanslagen op 11 september 2001 op het World Trade Center en het Pentagon, waarbij bijna 3000 Amerikanen omkwamen. 
Bin Laden deed zelf ook voortdurend suggestieve uitspraken die wezen in de richting van zijn betrokkenheid of verantwoordelijkheid: in een videoboodschap pochte Bin Laden dat het resultaat van de aanslagen van 11 september 2001 die zelfs zijn "optimistische" verwachtingen overtrof. 
Op 29 oktober 2004, vier dagen voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, verscheen opnieuw een videoboodschap van Bin Laden, waarin hij nadrukkelijk de aanslagen opeiste.

Vlucht en verdwijning (2001-2011)

In december 2001, kort na de gebeurtenissen op 11 september, konden Amerikaanse soldaten Bin Laden bijna oppakken. Hij ontsnapte naar Pakistan doordat er op dat moment te weinig Amerikaanse troepen gestationeerd waren in Tora Bora. 
De Taliban zouden na 11 september diverse malen de uitlevering van Bin Laden onder verschillende voorwaarden hebben aangeboden, waaronder een proces buiten de VS en het eerst moeten leveren van hard bewijs voor de schuld van Bin Laden. 
De Verenigde Staten wilden echter een onvoorwaardelijke uitlevering. Uiteindelijk weigerden de Taliban om Bin Laden uit te leveren onder welke voorwaarden dan ook.


In september 2008 werd door de Amerikanen besloten de speurtocht naar Bin Laden en zijn vermoedelijke schuilplaats in de bergen van westelijk Pakistan te intensiveren, onder meer door de inzet van onbemande vliegtuigen, zogeheten Predator drones.
De Amerikaanse televisiezender CBS rapporteerde in februari 2007 dat Bin Laden volgens Pakistaanse bronnen op de dag voor de aanslagen, dus op 10 september 2001, in een ziekenhuis in Rawalpindi verbleef en dus gemakkelijk gearresteerd had kunnen worden.
In december 2009 verklaarde de Amerikaanse defensieminister Robert Gates dat de Verenigde Staten al jaren geen inlichtingen meer hadden ontvangen over de verblijfplaats van Bin Laden. Aangenomen werd dat hij zich ophield op verschillende plekken in Noord-Waziristan, in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan.


Einde
Op 2 mei 2011 werd Bin Laden door Navy SEALs door het hoofd geschoten in een zwaarbeveiligd huis waar hij op dat moment verbleef. Dit gebeurde tijdens een actie die plaatsvond in de Pakistaanse stad Abbottabad. 

undercover moslimbroeder sh-al-Ghamidi barst in tranen uit na liquidatie van Bin Laden

Bin Laden kreeg diezelfde dag een zeemansgraf. Volgens de Amerikaanse regering was hiertoe besloten om te voorkomen dat zijn graf een bedevaartsplaats zou worden. De Amerikaanse regering besloot om geen foto's van het lichaam te publiceren. Deze foto's zouden te schokkend zijn. De leider van Al Qaida werd uiteindelijk gevonden via een koerier die namens hem contact hield met de buitenwereld.

Team Chessy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.