zondag 3 september 2017

Abu Moshab al-Zarqawi was lid van de moslimbroederschap en was door de boekwerken van Sayed Qotb geïnspireerd
Ahmed Fadheel al-Khalayleh alias Abū Mus'ab al-Zarqāwī geboren op 30 oktober 1966 was een van de personen die als gevolg van de boekwerken van diverse moslimbroederschap’s theologen als Sayed Qotb, en de door Sayed Qotb geïnspireerde Isam al-Qawi alias Abu Mohammed al-Maqdisi was geradicaliseerd en geïnspireerd om jihadistische organisatie op te richten.


Biografie van abu Moshab al-Zarqawi


Van ambtenaar tot jihadist

Hij was geboren op 30 oktober 1966 in Zarka, Jordanië. In zijn jonge jaren was hij werkzaam in de lokale gemeente van Zarka. Op een gegeven moment vertrok hij in 1989 na diens indoctrinatie met de boekwerken van Sayed Qotb, naar Afghanistan om deel te nemen aan de gewapende strijd tegen de Sovjet-Unie. Alleen vertrokken de Sovjets in het zelfde jaar uit Afghanistan, waarna enige jaren optrok met Osama Bin Laden.


Nadat hij in 1990 terugkeerde naar Jordanië, sloot hij zich aan bij bij de jihadistische georiënteerde  Bayhatul-Imam  ( - بيعة الامام ) en werd hij in 1996 door de veiligheidstroepen als gevolg van zijn lidmaatschap gearresteerd. Tijdens zijn aanhouding troffen de veiligheidstroepen wapens en bommen in zijn huis aan, hij werd daarvoor veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. 
Tijdens detentie nog radicaler nog invloedrijker

Tijdens zijn detentie in de politieke vleugel van de sawaqa gevangenis leerde hij de radicale Qotbische moslimbroeder Abu Muhammed al-Maqdisi kennen, die hem verder radicaliseerde met zijn radicale ideeën. In de gevangenis klom hij binnen de organisatie op tot de functie amier en leiden hij de beweging in de gevangenis. 


Met hem zaten velen radicale jihadistische islamisten van diverse groeperingen waaronder Hizbu Tahreer onder leiding van de gedetineerde Ata abu ar-Rachta. De groeperingen raakte verwikkeld in een machtsstrijd die zich soms resulteerde in het ongelovig verklaren van elkaar. 


Ata abu ar-Rachta stichtte samen met andere leiders van andere jihadistische bewegingen als Laith chbilaath als gevolg van de machtsstrijd onafhankelijke bewegingen op als Ajiloen, al-Moejib, al-Afghan al-Ordonioen. Maar Abū Mus'ab al-Zarqāwī’s leiderschap genoot het meeste aanzien.


Abū Mus'ab al-Zarqāwī werd in de gevangenis op een gegeven moment als gevolg van diens verleden en charisma invloedrijker dan zijn spirituele leider Issam al-Qawi alias Abu Mohammed al-Maqdisi, die op theologische en intellectuelen gebied velen malen sterker was dan al-Zarqawi.


Abū Mus'ab al-Zarqāwī was de islamitische Miklo en leiden zijn organisatie als la onda uit de film blood in blood out, hij organiseerde vechtpartijen tegen de bewakers, regeerde de gevangenis en deinsde niet terug om keiharde geweld te gebruiken.
Zijn vrijlating en het beramen van aanslagen

Na zijn vrijlating in 1999, in het kader van een amnestieregeling was het even stil rond om al-Zarqawi maar niet voor lang. In het zelfde jaar werd hij verdacht van de aanslag op het Radison hotel waar veel Amerikanen en Israëliërs verbleven. Hij zou toen naar Peshawar zijn gevlucht waarna de rechter hem in zijn afwezigheid ter dood veroordeelde. Hier leidde hij, volgens de Amerikaanse geheime dienst, een trainingskamp van al-Qaida nabij Herat. Hij nam er zijn nieuwe naam Abu Moshab az-Zarqawi aan. Hij pendelde veelvuldig tussen Afghanistan en zijn nieuwe thuisbasis in Peshawar. In Afghanistan en Pakistan werkte aan de opbouw van zijn eigen netwerk, al-Tawheed (de eenheid) genaamd, die hij in Jordanië wilde inzetten.  Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de beraming van de aanslag op de Amerikaanse diplomaat Lawrence Foley in Amman, Jordanië. Uit vrees voor vergelding van de Amerikaanse luchtmacht op zijn trainingskampen in Afghanistan en Pakistan, vlucht hij naar Irak tijdens het uitbreken van de oorlog.Uit Zarkawi’s Taweed netwerk zijn Abu Omar en Abu Bakr al-Bagdadi voortgekomen

De jihad in Irak


Al-Zarqawi werd in 2003 in verband gebracht met de aanslagen in Casablanca en Istanboel. Irak werd als zijn basis beschouwd waar hij de opstand leiden tegen de Amerikaanse aanwezigheid in het land.

In februari 2004 verspreide het Amerikaanse leger pamfletten onder de Shieetische populatie om hun steun te verkrijgen, dat al-Zarqawi uitwas om hen te bestrijden en een sektarische oorlog te ontkennen. Hier maakte al-Zarqawi gebruik van om zijn volgelingen te overtuigen dat hun activiteiten de Amerikaanse strategische belangen zouden schaden. 


                                                         Van Herat naar Irak

Na het uitbreken van de Irakoorlog  leiden al-Zarqawi in de stad Fallujah, een cel van voornamelijke buitenlandse terroristen. Hier was hij verantwoordelijk voor diverse ontvoeringen en onthoofdingen, waaronder die op Nick Berg. Waarna de Verenigde Staten een beloning van 25 miljoen dollar op zijn hoofd plaatse.In november 2004 werd Zarqawi met een gedeelte van zijn strijders uit Fallujah verdreven door de Iraakse en Amerikaanse troepen.
Beramen van aanslagen vanuit Irak
In november 2005 plaatste zijn organisatie bommen in drie hotels in Amman. Daarbij kwamen voornamelijk moslims om het leven, waaronder de gasten van een bruiloftsfeest. Zarqawi verklaarde in een audioboodschap dat de aanslagen niet tegen moslims, maar tegen Amerikanen en Israëliërs gericht waren. 

Desondanks namen zo'n 100.000 mensen aan een betoging tegen Zarqawi's organisatie deel. Zijn familie en stam verklaarden daarop in krantenadvertenties alle banden met hem te verbreken.
Zijn einde
Aan het leven van al-Zarqawi kwam een eind op 7 juni 2006. Om zes uur 's avonds werd het huis, nabij Baquba, waar Al Zarqawi verbleef, onder vuur genomen door Amerikaanse F-16's. Hierbij raakte hij zwaargewond. Toen al-Zarqawi werd gevonden door Amerikaanse troepen, zou hij zijn overgedragen aan de Irakezen. Vlak na de overdracht zou Al Zarqawi aan zijn verwondingen zijn overleden. Op 9 juni werd bekend dat ook zijn anderhalf jaar oude zoontje was omgekomen bij het bombardement. Dit was een kind uit een tweede huwelijk van Al Zarqawi met een Palestijnse vrouw. Zij is weer een dochter van Yassin Jarrad die op 29 augustus 2003 de Iraakse sjiitische geestelijke ayatollah Baqer Hakim heeft doodgeschoten. 
Al-Zarqawi is op 2 juli 2006 begraven op een geheime plek in Bagdad, nadat het verzoek van zijn familie om hem in Jordanië te begraven was afgewezen, vanwege zijn betrokkenheid bij een bomaanslag op een hotel in dat land.

Team Chessy


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.