donderdag 24 mei 2018

Miljoenen euros via EU via ondergrondse geldnetwerken naar Syrie en IrakArtikel van onze terrorisme expert en inlichtingen specialist Chessy
Tijdens een groot internationaal onderzoek die wij voor bepaalde hebben uitgevoerd, kregen wij onbedoeld een aantal grote terroristische ondergrondse geld netwerken in het vizier. Wij hadden in 2004 al in samenwerking met onze Turkse partners diverse netwerken met succes ontmanteld.


Wij konden daar enkel toentertijd als gevolg van diverse belangen van andere partijen niets over schrijven, vandaar dat wij ervoor kozen om wat signalen hierover via crimesite te geven ( klik hier voor het artikel in crimesite)

Enkel was het geen waar wij toentertijd tijdens ons onderzoek op stuiten boven verwachting groot maar het was ook een grote teleurstelling, wie is nou de vijand en wie is nou de bondgenoot. 

Verder werd ook duidelijk dat er in bijna alle grote Europese steden dergelijke bankiers actief waren. We waren geschrokken toen bleek dat er grote sommen geld vanuit de EU naar de terroristen via deze ondergrondse netwerken werd overgemaakt. 

Tijden het onderzoek kregen we de grootste bankier in het vizier genaamd Moaed Mohammed Nabeel Alzougbi, deze persoon hield zich schuil in het Turkse Mersen. 

Ze maakte het meeste gebruik van twee manieren om het geld over te maken hoe het precies in elkaar steekt kunnen we helaas niet mededelen maar we kunnen wel globaal en glimp geven. De eerste manier geschiede zich via money transfers. Daar werden grote bedragen overgemaakt naar bijvoorbeeld Libannon, Jordanië en Turkije deze bedragen kwamen dan in handen van diverse bankiers..

 Nadat deze bedragen werden ontvangen werden ze ter attentie van een strijder in Syrië of Irak vrijgegeven. Hierin speelde de diverse Amiers een grote rol. 

De tweede manier was makkelijker, hoe ging het in zijn werk. Als familie of vrienden bijvoorbeeld geld wilde overmaken naar Syrië dan werd dit door de ontvanger medegedeeld aan de Amir. 

Deze Amir nam contact op met de bankier die zijn eed van trouw en loyaliteit had afgestaan en al jaren onderdeel uit maakt van het netwerk in de land van herkomst. Deze Amir geeft dan opdracht aan de bankier om het geld via de afgesproken manier op te halen.

 Het geld wordt door familie of vrienden bijvoorbeeld in België overhandigt waarna de bankier het via western union overmaakt naar bepaalde landen. Als het geld aankwam gaf de bankier  de amier die te alle tijde over grote sommen geld beschikt een akkoord, en het geld werd daar overhandigt.

Later zullen we meer diepgang over deze zaak geven.

Chessy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.