vrijdag 25 mei 2018

Sulayman van AEL - Ik denk dat je als salafi al zeker in een haat terechtkomt


In ‘Terzake’ zoeken Stefaan Meerbergen en Diederik Demuynck uit wat het salafisme betekent in onze maatschappij, en of de vorm van islam gelinkt kan worden aan terrorisme. Suleyman Van Ael, theoloog en ex-salafist, schetst een weinig opbeurend beeld van moslims “die zich al snel het uitverkoren volk wanen”.

Het salafisme is een fundamentalistische tak die ‘de zuivere islam’ aanhangt. Maar wil dat zeggen dat ze terroristen zijn? Volgens VRT-reporter Stefaan Meerbergen zijn de boeken van de salafisten alleszins vatbaar voor foute interpretatie. De inhoud dateert uit de vroege islam en het is niet vanzelfsprekend om die toe te passen op de huidige maatschappij.
In een belangrijk salafistisch centrum in Brussel liggen alleszins boeken en folders waarin wordt uitgelegd waarom IS verkeerd is. Hetzelfde valt te horen bij een salafistisch centrum in Nederland. “We willen totaal niets met deze mensen te maken hebben”, klinkt het daar.
Uitverkoren volk
Suleyman Van Ael, theoloog en ex-salafist, legt echter uit dat salafisten zich al snel het uitverkoren volk wanen. “Ik denk dat je als salafi al zeker in een haat terechtkomt naar andere moslims toe. Je voelt je beter, je voelt je uniek, je voelt je bij de elite. Jij weet het, de anderen weten het niet. Zij zijn verdwaald, en jij gaat naar het paradijs. Dat is al naar je geloofsgenoten toe, laat staan naar mensen die je geloofsgenoten niet zijn.”

Hij laakt ook dat het salfisme snel alles opdeelt in vriendschappelijke en vijandelijke banden. “Na verloop van tijd zal de salafi geen normaal leven meer kunnen leiden. Hij denkt dat meegaan met de maatschappij weggaan is van zijn religie.” Hij noemt als voorbeelden dat salafisten zullen stoppen met lessen aan de universiteit omdat ze niet door moslims worden gegeven, of met gemengd onderwijs.Wapens en homo’s
In ‘De weg van de moslim’, een boek dat bij ons verkrijgbaar is, wordt moslims dan weer opgeroepen om te leren vechten en wapens op te nemen. Niet alleen defensief, maar ook aanvallend. Homo’s moeten met het hoofd naar beneden van een hoog gebouw worden gegooid en vervolgens gedood met stenen. “Wat hebben we de jongeren van IS zien doen met de homoseksuelen in Syrië?”, vraagt Suleyman. “Van een gebouw gooien, met het hoofd naar beneden, en er stenen op gooien. Deze handeling was misschien van jongeren die hier zijn grootgebracht, omdat ze dat hier in boekenwinkels hebben kunnen lezen.”

Hij besluit: “Ze doen hun best om overeind te blijven, maar ik denk dat het salafisme geen toekomst heeft.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.