zondag 19 april 2015

AIVD blunderde in Arnhem niet
                Artikel van onze radicalisering deskundigen en Terrorisme expert Chessy


Dit artikel was gepubliceerd op donderdag 8 januari 2015      


De blijdschap bij de polder jihadisten was enorm nadat zij ten onrechte een blunder aan de AIVD hadden toegeschreven. En valselijk op sociale media beweerden dat de AIVD tijdens een grootschalig onderzoek naar een vermeende Arnhemse jihadistische netwerk. Op een zeer amateuristische wijze afluisterapparatuur had geplaatst wat zich uiteindelijk resulteerde in de vondst

                                                   


De vondst werd door de jihadisten globaal als een zegen beschouwt. Op sociale media maakten zij gebruik van de situatie om de inlichtingendienst onterecht voor schut te zetten.
Ze beweerde op sociale media dat de verdachten de apparatuur in de tuin hadden ontdekt nadat het opviel dat er een tegel amateuristisch verkeerd lag. Waarna ze de tegel hadden uit gegraven resulterend in de vondst van de ontvangers, de bijbehorende draden en de bevestigde afluistermicrofoons. Ook beweerden zij dat een satelliet kabel onder de door de AIVD gemonteerde attributen behoorden.
                              Alleen blijkt uit onderzoek als uit protocollen dat de realiteit anders in elkaar steekt en dat de AIVD in Arnhem zeker niet heeft geblunderd. Ten eersten had de AIVD niet veel tijd om de apparatuur te plaatsen als gevolg van de tijdsnood. Verder speelden het realistische risico dat de buren hen zouden betrappen op het plaatsen van de apparatuur een grote rol in de uiteindelijke ontmaskering. Deze twee dodelijke factoren zorgen ervoor dat je snel te werk moet gaan waardoor je niet volledig kan uitsluiten dat je geen steken zal gaan laten liggen

                     Uit identieke ervaringen van andere internationale inlichtingen en veiligheidsdiensten blijkt dat een andere inlichtingen en veiligheidsdienst gezien de omstandigheden het niet beter had gedaan. De Nederlandse media berichten spijtig genoeg als gevolg van overgenomen reacties van de polder jihadisten. Dat de AIVD in Arnhem enorm had geblunderd, maar passender zou het zijn om hen juist als gevolg van de omstandigheden het credit voor de operatie te geven.
                                                           
                                                                     
                                               

Want na bestudering van de foto’s, de situatie gepaard met de gehanteerde protocol kan er maar een conclusie worden getrokken. En dat is dat de AIVD de apparatuur professioneel had geplaatst, alleen lopen de zaken op dit gebied soms anders dan gepland.                                                                 Sterker nog niemand kan uitsluiten dat de AIVD de afluister apparatuur niet maanden voor de ontdekking had geplaatst. Dit is een zeer realistisch scenario aangezien de AIVD high Tech mini zenders tot haar beschikking heeft. Met een minimale frequentie van 864/866 MHz en een minimale zend vermogen van 10 Mw. Die een afmeting hebben van een weggooi aansteker met een batterij van c.a. 4 dagen levensduur.
                                                                 

Alleen wordt er bij langdurige afluister operaties zoals wellicht het geval was in Arnhem bewust gekozen voor ingebouwde afluister apparatuur, omdat draadloze apparatuur maar maximaal een week gebruikt kunnen worden.

Uit onderzoek is gebleken dat de extremisten er rekening mee hielden dat er na de Arnhemse inval met het afluister primeur van de AIVD in het Laakkwartier op het netvlies, dat er afluisterapparatuur in het huis werd geplaatst. Waardoor zij het hele huis grondig hadden doorzocht zelfs de stop contacten werden er uit geschroefd.
Nadat de verdachten niets hadden gevonden besloten zij om voor de zekerheid de tuin grondig te inspecteren. Zij bekeken eerst of de huidige spullen anders waren neergelegd, daarna of er iets nieuws in de tuin was geplaatst, daarna zochten zij tussen de beplanting en uiteindelijk inspecteerden zij de tegels van de tuin, tegel voor tegel.


Toen ontdekten zij dat het zand tussen een aantal tegels anders was dan de rest van de tegels waardoor ze argwaan kregen. Waarna ze de tegel hadden uitgegraven resulterend in de vondst van de afluistermicrofoons.
Aan het einde van de dag blijven de feiten overeind staan en die duiden op het feit. Dat AIVD in Arnhem niet heeft geblunderd en juist de afgelopen jaar prachtig werk hebben verricht en achter de schermen belangrijke historische zeges hebben geboekt. 

De strategie die de AIVD momenteel onder leiding van Dhr Bertholee hanteert is simpelweg gewoon uitmuntend te noemen. Voor een klein land als Nederland behoort haar inlichtingen en veiligheidsdienst vandaag de dag ondanks bepaalde logische tekortkomingen tot de grote spelers op het gebied van contra terrorisme.

                                                     

Advies aan de Nederlandse overheid 

De overheid moet zich realiseren dat de boogde bezuinigingen op de AIVD grote veiligheid risico’s met zich mee kunnen brengen. Vooral na de afkondiging van het IS kalifaat en de huidige terroristische dreiging als gevolg van het besluit van de regering om deel te nemen aan de coalitie bombardementen tegen IS.  Want de aanslagen in België, Canada en Australië duiden maar enkel op een feit. En dat is dat alle muhrib landen door de bayha – eed van trouw en loyaliteit- gevers te allen tijde aangevallen kunnen worden.

Daarom is het in het van levens belang dat deze bezuinigingen niet worden door gevoerd en dat de AIVD juist meer geld tot haar beschikking krijgt. Om qua inlichtingen inwinning op alle fronten aanwezig te zijn. Als om kwalitatieve observatie van de jihadisten te blijven verrichten. De bezuinigingen in combinatie met bepaalde logische tekortkomingen van de AIVD zullen zeker kunnen leiden naar catastrofale situaties. 
Ik ben tevens ook van mening dat technologie en financiën niet de enigste oplossingen zijn om succes te boeken. De AIVD moet streven naar het binnen halen van multifunctioneel personeel die op alle fronten inzetbaar zijn. Personen die met hun overwaarde diverse situaties beter kunnen beoordelen en strategieën beter ten uitvoer kunnen brengen. Ik heb een strategie ontwikkeld waarmee deze extremistische ideologie binnen twee jaar zeker voor 60 procent geneutraliseerd zal zijn.    

Chessy
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.