dinsdag 7 april 2015

Nederlandse uit leiden in Turkije gearresteerd


                                                               

                                           Artikel van onze terrorisme expert Chessy


                             

Nederlandse uit leiden die wilde reizen naar Syrie  in Turkije aangehouden
                                                             
                                                                   Volgens de Turkse media  is er onlangs een 27 jarige Nederlandse vrouw aangehouden die wellicht van plan was om naar Syrië af te reizen. Volgens de Turkse media was ze gearresteerd in de Manavgat 5 sterren hotel en zat ze te wachten op een ISIS smokkelaar. Ze stond na doorgespeelde informatie op de Interpol lijst als mogelijke uitreizer. 
De gearresteerde vrouw stond in contact met de Leidse Syriëganger Reda N, die haar wellicht overtuigd heeft om naar zich bij hem te voegen. Uit onderzoek blijkt dat de gearresteerde Nederlandse vrouw geen radicale overtuigingen had en zeker geen bijdragen wilde leveren aan de gewapende strijd. Ze is wellicht het slachtoffer geworden van een blinde verliefdheid maar nader onderzoek zal daar meer duidelijkheid over scheppen.


Het was lang stil rond om de Leidse Syriëganger Reda N nadat hij er bewust voor koos om niet naar Nederland terug te keren. Velen dachten dat hij overleden was alleen was dat niet het geval.

Team chessy spoorden hem op en onderhield weken lang contact met hem. Tijdens het onderzoek bleek dat hij diverse jonge vrouwen uit zijn vroegere milieu probeerde te overtuigen om zich als bruiden te melden in het ISIS kalifaat.

Een aantal van deze jonge vrouwen kwamen uit leiden en de Leidse gemeente was op de hoogte gesteld. Tijdens het onderzoek bleek ook dat Reda N, van minimaal 3 vrouwen  honderden euro's gestort heeft gekregen via een van de velen ISIS wisselkantoren in Turkije en Libanon , die het geld vrijgaven in Ar Raqqa. De basis informatie aangaande deze zaak was met de gemeente als met anderen gedeeld.


Rekening houdend met de belangen van derden als het lopende onderzoek kan ik helaas op dit moment niet meer informatie aangaande de zaak vrijgeven.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.